115

Fjern kuldebroer og kutt strømutgiftene

Kutt strømutgiftene for fremtiden, samtidig som du gjør boligen din mer bærekraftig, ved å finne og tette varmelekkasjer.

Av Leid.no

Marit Krogstad

Leid.no

29. desember 2022
SWITCH SECTION
https://cdnboligkanalen.azureedge.net/20221228121355945.jpeg?maxwidth=2000 https://cdnboligkanalen.azureedge.net/20221228121355945.jpeg?maxwidth=900
0

Hva er en kuldebro

Når det kommer til hjemmets energieffektivitet, er det noen viktige områder å være oppmerksom på. En av disse er kuldebroen, som er området hvor varme fra hjemmet ditt lett kan slippe ut, og hvor kulde lettere kan komme inn. 


Ulike materialer har ulik evne til å transportere varme. Den termiske ledningsevnen til tre er mye høyere enn for de fleste isolasjonsmaterialer, så varmen strømmer lettere gjennom trebindingsverk enn gjennom de delene av bygningen som er isolert. 


Ved å fjerne kuldebroer i hjemmet ditt kan du bidra til å forbedre hjemmets generelle energieffektivitet og spare på strømutgifter og oppvarming. Med dagens strømpriser vil mange ha nytte av dette.


Hvordan finne kuldebro med varmekamera

Med et termokamera finner du raskt og enkelt ut om det er, og hvor det er kuldebroer i ditt hjem. Å finne kuldebroene er enklest på vinteren, når temperaturforskjellene mellom inne og ute er store. 


Kameraet måler temperatur på vegger, tak og gulv berøringsfritt. Du vil visuelt se om det er punketer i bygget som er kaldere enn andre inne, evt varmere enn andre målt utenfra. Dette er punktene hvor varmen slipper ut og kulda inn. Med varmekamera (eller IR-kamera) ser også hva temperaturen er. Bildene kan du lagre som referanse til du skal rette feilene.


Hvordan bli kvitt kuldebroer

Kuldebroer kan oppstå når det mangler eller er skade på isolering. I disse tilfellene vil kan det være nyttig å bytte ut eller fylle på med isolasjon. Det kan for eksempel blåse inn ny isolasjon.

Hus hvor det er brukt gamle byggemetoder er utsatte for kuldebroer. Bygget kan være konstruert med bindeleldd mellom inner- og yttervegg som også blir en kuldebro. I disse tilfellene er nytter det ikke med mer isolasjon i veggen, men det kan løses ved å etterisolere enten utenfra eller innenfra. 

Større etterisoleringsjobber er det ofte best å gjøre når det er varmt og tørt ute. Dersom det ikke er mulig å rette feilen med en gang kan midlertidige løsninger som isolasjon på utsatte steder eller vindtetting rundt vindu spare deg for varmetap og strømutgifter.

Kilde: Tekna

2871
TrueFalsec-450
https://cdnboligkanalen.azureedge.net/20220609142536567.png #FFFFFF
Les også