100

Hvordan laste tilhenger

For din og andres sikkerhet er det viktig at du sikrer last skikkelig. Under transport, når hastighet også er en faktor, er det store krefter i sving – spesielt dersom du må bråbremse.

Av Leid.no

Marit Krogstad

Leid.no

21. desember 2022
SWITCH SECTION
https://cdnboligkanalen.azureedge.net/20221221125314647.jpg?maxwidth=2000 https://cdnboligkanalen.azureedge.net/20221221125314647.jpg?maxwidth=900
0

Fordeling av vekt

Det er viktig at vektfordelingen på tilhengeren blir riktig. Kuletrykket skal være ca 50 -75 kg på en lastet tilhenger. (Du kan måle dette med en badevekt.) Det er tilhengerens aksel som skal bære vekten. 


Feil vektfordeling påvirker kjøreegenskapene til bil og henger, så være nøye med hvor du plasserer godset på hengeren uansett type henger, fra Tysse henger til Brenderup tilhenger. 


"Vekten på lasten øker 14 ganger i 60 kilometer i timen og 24 ganger i 80 kilometer ved en bråstopp." 

NAF.no

Bruker du tilhengerutleie har du mulighet til å velge en henger spesialtilpasset til det du skal transportere. Noen spesialhengere som båthenger, bilhenger eller atv henger hjelper deg ved at det er tydelig hvor det er naturlig å plassere lasten.


Sikring av last

Sikre lasten slik at den ikke forflytter seg i noen retning, hverken sideveis eller bak/frem. Unngå å legge lasten oppå tilhengerens karmer.


Mange typer gods kan sikres med jekkestropp. Det er anbefalt å bruke lastestropper med bruddstyrke 500 - 2000 kg. Ikke bruk jekkestropper som er skadet da de kan ryke. Hageavfall og lignende last som kan virvle eller støve skal sikres med presenning eller lastenett. Trenger du flere typer sikring er det ingenting i veien for å bruke det.


Er lasten lang og stikker ut mer enn én meter bak tilhengeren skal den merkes. Du kan bruke en plastpose eller merkebånd – det viktigste er at det er godt synlig for andre bilister.


Hageavfall

Hageavfall med sin lette vekt og mange grener og blader kan fort fly avgårde under transport og kan skade mennesker eller kjøretøy. Disse tipsene hjelper deg holde hele lasten med hageavfall på hengeren:

  • Bruk en henger med høye sider

  • Legg det tyngste avfallet nederst på hengeren.

  • Hold lasten innenfor hengeren når du pakker – ikke la den stikke ut på sidene

  • Legg en presenning over som så stroppes fast med jekkestropper


Er du usikker på hva slags henger du kan trekke med din bil? Vegvesenet har en nyttig tilhengerkalkulator som hjelper deg med dette. Alt du trenger er reg. nr. på bil og tilhenger. https://www.vegvesen.no/kjoretoy/eie-og-vedlikeholde/tilhenger/tilhengerkalkulator/


De fleste av oss kjører ikke så ofte med tilhenger, så ta deg tiden du trenger og kjør mykt og trygt.

Kilder: Statens Vegvesen og NAF
2951
TrueFalsec-450
https://cdnboligkanalen.azureedge.net/20220609142536567.png #FFFFFF
Les også