115

Hvorfor det er best å male panel om vinteren

Mange tar en pause i hjemmeprosjekter når vinteren setter inn, men visste du at noe oppussing er best å gjøre om vinteren?

Av Leid.no

Marit Krogstad

Leid.no

13. desember 2021
Av Leid.no

Marit Krogstad

Leid.no

https://cdnboligkanalen.azureedge.net/20211216101648815.jpeg?maxwidth=2000 https://cdnboligkanalen.azureedge.net/20211216101648815.jpeg?maxwidth=900
0

Har du trepanel inne males dette helst om vinteren når luftfuktigheten er lav og panelet trekker seg sammen. Da slipper du striper og sprekker, slik du gjerne får ved å male om sommeren når panelet er mer utvidet.


Fikk du lyst til å komme i gang? Følg disse trinnene:

269
b-0TrueFalse

Slik rengjør du før du maler

Fjern skitt, støv og flekker fra panelet. Såperester må også bort. De fjerner du med rent vann. Når du skal male må panelet være rent og tørt.


Gjør klart til å male

Dekk til gulvet så du slipper bekymre deg for søl og flekker. 


Om panelet er ubehandlet fra før bør det grunnes før du går videre til å male. Dersom panelet er malt er det lurt å matte det med sandpapir før det males på nytt. 

419
true
c-450TrueFalse
0

Flasser malingen bør dette pusses bort, og da kan en deltasliper eller eksentersliper være nyttig avhengig av hvor stor jobben er.

Leie slipemaskin? Du finner den her!

Finnes det spikre, hull, ujevnheter eller lignende kan det korrigeres nå ved å fjerne disse og/eller sparkle og pusse. Husk å fjern støvet - gjerne med en tørr mikrofiberklut - før du setter i gang med å male.


Unngå maling på karmer og lister ved å dekke til med maskeringstape.

Slik maler du panel

For en enklest mulig jobb, mal en vegg av gangen. Start med å male inntil lister og hjørner med pensel. Eller, om du vil gjøre malejobben ennå enklere, bruk en malingssprøyte som gir et pent og jevnt resultat. Denne rekker både nedi profilene og oppå panelet samtidig, og gjør at  jobben går i rekordfart. Dersom du bruker malingssprøyte er det viktig at du dekker det som ikke skal males grundig før du setter i gang.


Fines resultat får du om du maler to strøk. Ønsker du den fine strukturen en pensel gir, fikser du det enkelt ved å dra en pensel over det malte panelet før malingen tørker.

Her kan du leie malingssprøyte.


1292
c-450TrueFalse
https://cdnboligkanalen.azureedge.net/20220609142536567.png #FFFFFF
Les også