115

Julevask – slik gjør du det

Gjør julevasken raskt og enkelt med disse tipsene.

Av Leid.no

Marit Krogstad

Leid.no

15. desember 2022
SWITCH SECTION
https://cdnboligkanalen.azureedge.net/20221215115611056.jpeg?maxwidth=2000 https://cdnboligkanalen.azureedge.net/20221215115610589.jpeg?maxwidth=900
0Ett rom av gangen

Å gjøre rent er unnagjort i en fei med riktig utgangspunkt. Rydd unna løse gjenstander så du enkelt kommer til når du skal gjøre julevasken.


Ta for deg ett rom av gangen, og rengjør ovenfra og ned. Start med å tørke støv. Dette gjøres best med en mikrofiberklut som trekker til seg støvet. Husk å fjern støv fra lister, bokhyller, lamper og pyntegjenstander.


Så er det tid for å støvsuge, før gulvene vaskes. Innsatsen du la i å rydde før du begynte med rengjøring får du uttelling for nå. For tregulv vil grønnsåpe og vann ofte være det som skal til. Når du rengjør flisgulv kan en dampvasker med fordel brukes for en ennå grundigere vask og få fugene pene og rene.

Møbler

For ekstra god samvittighet og et herlig rent hjem kan du gi møblene litt pleie. Med en tepperenser tar det ikke mange minuttene å rengjøre en sofa, og det er definitivt verdt det.


Har du gulvtepper fortjener de også å bli tatt vare på. Støvsug først og la gjerne støvsugeren få litt tid til å trekke opp støv og skitt fra fibrene. Støvsug også gjerne i ulike retninger over teppet. Bruk så en tepperenser til en rask men grundig rengjøring. Ved å ta godt vare på dine gulvtepper og møbler holder de seg penere og varer lenger.

Bad

Bruk skrubb og skurekrem for å få badet skinnende rent, eller ta snarveien og bruk dampvasker. Den varme dampen tar knekken på bakterier uten bruk av kjemikalier, og du kan enkelt tørke bort skitt og smuss med en klut.


Husk å vaske speilet med en glass/speilklut, og tørk gjerne over vannkranen med samme klut så den blir skinnede ren. Et rent speil og en skinnende kran gir et meget godt førsteinntrykk så alle legger merke til at det er rent og pent.


Kjøkken

Rydd i kjøleskapet og kast eventuell dårlig mat. Vask med en klut og zalovann. Bonusen med å rydde i kjøleskapet er at et ryddig kjøleskap gir mindre matsvinn.


Rengjøring av kjøkkenviften bidrar til brannsikkerhet og bedre inneklima ved at fett som samler seg fra matos fjernes. Selve filteret kan ofte vaskes i oppvaskmaskinen. De ytre delene av kjøkkenviften kan du enkelt rengjøre med dampvasker. Den varme dampen løser opp fettet og de vanskelige flekkene, så det bare er å gå overe med en klut etterpå.


For plateoppen og stekovnen er det likt - bruk damprenseren til å løsne de vanskelige flekkene før du tørker over med en klut. For mange komfyrer er glasset i stekeovnsvinduet avtagbart slik at du kan ta det ut for enklere rengjøring.


Kanskje er det tid for å gi oppvaskmaskinen en vask også? Den gjør heldigvis jobben selv. Bruk vaskemiddel for formålet, start oppvaskmaskinen og nyt at det blir rent i hjemmet ditt.


Litt juks

For å få den herlige grønnsåpelukten i hus før du får gjester, kan du sette frem små skåler med grønnsåpe og la dem stå og dufte i noen timer før gjestene kommer. Husk bare å fjerne skålene så jukset ikke blir avslørt.


5152
TrueFalsec-450
https://cdnboligkanalen.azureedge.net/20220609142536567.png #FFFFFF
Les også